Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

Dorpsnieuws 2021

14112015De sokkenvanJosefLezing door kunsthistorica Lieke Tax-Oude Vrielink.                         Kerstvoorstellingen kunsthistorisch bekeken.  Kunsthistorica Lieke Tax-Oude Vrielink houdt op zaterdag 21 november een lezing over kerstvoorstellingen in vroegere tijden,                               

zoals ‘De aankondiging door de engel Gabriël’, ‘Het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth’, ‘De volkstelling in Bethlehem’, ‘De geboorte’, ‘De besnijdenis’, ‘De drie wijzen’ , ‘De opdracht in de tempel’ en ‘De kindermoord’. Er was kennelijk grote behoefte aan afbeeldingen van deze belangrijke christelijke thema’s rond Kerstmis.

In de eerste eeuwen van onze jaartelling zien we deze afbeeldingen op sarcofagen en ivoren paneeltjes, daarna in miniaturen en vervolgens ook in

gebrandschilderd glas en de schilderkunst.

Behalve talloze onbekende meesters hebben ook beroemde schilders als Jan van Eijck, Rogier van der Weijden en Jeroen Bosch hieraan hun bijdrage geleverd.

Bezoekers zullen zien dat de kunstenaars in hun weergave zich niet alleen aan de tamelijk beknopte tekst van Lucas en Mattheüs hebben gehouden maar ook andere, niet door de kerk erkende geschriften hebben gebruikt om het beknopte kerstverhaal ‘op te kleuren en bij te werken’ met fraaie en verrassende details.

Lieke Tax - Oude Vrielink is kunsthistorica. Ze studeerde af op de Brabantse glazenier Pieter Wiegersma van wie ook werk te zien is in de St.Jan.

Datum: Zaterdag 21 november 2015

Plaats: Abdij van Berne, Norbertuszaal, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk

Aanvang: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur)

Pogramma: 14.00 uur Start lezing met geprojecteerd beeld

14.45 uur Pauze met koffie en thee

15.00 uur Vervolg lezing (Einde 15.45 uur)

Entree: De entree bedraagt 6 euro, te betalen aan de zaal

Reserveren: Plaatsen vooraf reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech